Mattlidens skola, Esbo

Ögonblicksbilder och reflexioner
Header

Ungdomsparlamentet 2014

16.04.2014 10:00 | Skriven av Henni i Okategoriserad

image5

Fredagen den 28.3. hölls Ungdomsparlamentets plenum i riksdagen, och också representanter från Mattliden var på plats. Under en hel dag fick ungdomar från skolor runtom i landet en chans att se hur riksdagen fungerar i praktiken. Det fanns två olika sorters representanter – elevrepresentanter, som deltog i plenum och fick sitta med i olika utskott, och journalistrepresentanter, som fotograferade och fick fråga frågor av politiker.

 

image3

Elevrepresentant var Emilia Winqvist, 9D och som journalistrepresentanten var Anna Helin, 9D. Med oss hade vi Mats, som lär oss samhällslära.

 

image6

Journalistrepresentanterna fick delta i Politiker Nonstop-frågestunden, och där fick man fritt be om en frågetur och fråga vad man ville. Flera intressanta samtalsämnen behandlades, bland annat hur Finland i framtiden kommer att spara och hur ungdomar kan påverka på olika sätt.

 

image7

Emilias fråga om framtidens skolutveckling togs tyvärr inte med i plenums dagsordning, men hon fick ändå uttrycka sin åsikt genom att röstning i några av de frågor som Ungdomsparlamentet tog upp. Här på bilden sitter hon tillsammans med representanten från Hagelstamska högstadiet i Grankulla, medan de väntar på att plenum ska börja.

 

image4

Efter plenum ordnades en mottagning i rikssalen. Där fick vi alla äta från buffébord tillsammans med politiker. Flera bilder togs, och korta frågor diskuterades.

 

image2

image1

image9

Här fick Emilia chansen till ett kort möte med kristdemokraten Päivi Räsänen, talmannen Eero Heinäluoma och finansministern Jutta Urpilainen.

 

image8

Under dagen lärde vi oss många nya saker om hur det faktiskt fungerar i riksdagen. Också Mats lyckades lära oss massvis med småsaker – som till exempel att de stora cylinderformade blocken som pelarna i Riksdagshuset inte hålls ihop av någonting annat en sin egna tyngd.

Ungdomsparlamentet ordnas varannat år, och jag hoppas att Mattlidens elever också i framtiden får medverka. För som politikerna påpekade i slutet av Politiker Nonstop: det är vi ungdomar som kommer att gå ut i världen och påverka den. Det är vi som får chansen att förändra vår skola och omgivning via så enkla saker som elevkåren.

– Anna Helin, 9D,  journalistrepresentant i Ungdomsparlamentet 2014

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.