Mattlidens skola, Esbo

Ögonblicksbilder och reflexioner
Header

Tema: Hållbar utveckling

15.10.2013 17:32 | Skriven av Danni i Okategoriserad

I år jobbar vi hårt med temat Hållbar utveckling och kämpar för att få Grön flagg till skolan. Nu har vi två fina temadagar bakom oss. Och så en titt på vad eleverna i årskurs 7-9 har fått syssla med under dessa dagar när vi jobbat med ekologisk-, ekonomisk- och social hållbar utveckling.

Eleverna har fått skapa själv. Skapa konst av gamla böcker, tillverka eget papper och tillverka egna spel som säkert kommer att användas i skolan framöver.

På matrasterna under dessa dagar har eleverna fått kolla livetslotteri.se och kollat hur deras liv hade kunnat se ut om de fötts någon annanstans i världen. Eleverna har också fått lyssna till olika föreläsningar med tillhörande workshops om till exempel Slow fashion, Må bra och Hållbar livsstil.

Många fina texter har också skapats när eleverna agerat Hållbara journalister, fått återanvända tidningsrubriker och moderniserat klassiker.  Ute har eleverna fått röra på sig tillsammans. Filmer och filmsnuttar har varit populära de också.

En av workshoparna handlade om att fixa till skolans söndriga gitarrer. Enligt musikläraren sparade skolan många hundringar på den här satsningen.

Och mera skapande. Det skapades konst av plast- och metallskrot nere i slöjdsalen och i textilsalen var eleverna i full fart med att göra om sina gamla kläder och således förlänga plaggens livslängd.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

  • marie says:

    Nice jobb Mattliden!

    Har själv gått där och saknade denhär typens aktiviteter som skulle ha aktiverat oss inom aktuella samhälleliga frågor. Att gå i mattliden kändes som oseriös skolgång när jag sen gick vidare till Tölö specialiseringsgymnasium. I speccen diskuteras liknande seriösa frågor aktivt i all undervisning och i form av föreläsningar, temadagar osv. Det är viktigt att man förstår att redan hos högstadie-elever väcka intresse för det samhälle vi lever i. Jag upprepar, heja mattliden, jag känner er och vet hur fina typer ni e. Små pärlor är fästa till en kedja i ett pärlhalsband, vattendroppar gör ett hav och således har det en enormt stor betydelse hurudana kunskapens frön ni sår hos eleverna. Man kan inte ennu ”connect the points” men det ni gör är avgörande för vår världs framtid.

    Många kramar från abiturienten, samhällsaktivisten, feministen och ”future Beyoncé” Marie Yläoutinen

    • Laila Andersson says:

      Vad roligt att höra av dig Marie och att du följer med din fd skola. Det är alltid roligt med uppbyggande kritik och idéer på vad vi kan göra bättre i framtiden och din bild av oss och upplevelserna här som pärlor att fästa vid en kedja är fin.

      Du har alldeles rätt i att man inte skall undervärdera elever i högstadieåldern. Våra nya biträdande rektor tog just i veckan upp tanken på att be elever som gått ut vår skola komma tillbaka till oss för att i efterhand diskutera hur de nu ser tillbaka på sina år i Mattliden.

      Vi skall faktiskt ha en gemensam temadag med Lagstad och Sököviken där alla elever i åk 8 från dessa skolor är hos oss under temat Respekt. Våra elever i åk 7 kommer att vara i Sököviken och ha som tema olika handikapp och eleverna i åk 9 kommer att vara i Lagstad och diskutera främlingsfientlighet och tolerans. Så din önskan om mera samhälleliga frågor förverkligas ännu den här hösten.

      Ha ett skönt höstlov, Laila

  • Birgitta Ponthin says:

    Det där ser jättefint ut!